Package Details: mkinitcpio-archiso-git 51.r9.ge43017c-1

Git Clone URL: https://aur.archlinux.org/archiso-git.git (read-only, click to copy)
Package Base: archiso-git
Description: Mkinitcpio hooks and scripts for archiso
Upstream URL: https://gitlab.archlinux.org/archlinux/archiso
Keywords: releng
Licenses: GPL3
Conflicts: mkinitcpio-archiso
Provides: mkinitcpio-archiso=51.r9.ge43017c
Submitter: Svenstaro
Maintainer: dvzrv (nl6720)
Last Packager: nl6720
Votes: 119
Popularity: 0.55
First Submitted: 2009-04-28 03:43
Last Updated: 2021-03-21 10:04

Pinned Comments

nl6720 commented on 2020-07-30 17:02

@amoka, that's a temporary issue. It will be solved when archiso 46 is released and lands in extra.

To use mkinitcpio-archiso-git instead of mkinitcpio-archiso:

  1. Setup a custom local repo and add mkinitcpio-archiso-git to it. Alternatively use an AUR helper that uses a custom local repo.
  2. Add the repo to configs/*/pacman.conf. There's an example at the end of the file.
  3. Replace mkinitcpio-archiso with mkinitcpio-archiso-git in configs/*/packages.x86_64.

Latest Comments

1 2 3 4 5 6 ... Next › Last »

nl6720 commented on 2021-04-06 09:09

I was dumb, Bash's associative arrays are not ordered. This will need to be solved differently.

amoka commented on 2021-04-06 02:46

@nl6720 Actually, still having the same issue after changing permissions order to:

file_permissions=(
["/etc/sudoers.d/"]="0:0:440"
["/etc/sudoers.d"]="0:0:750"
)

Both directory and files within ends with 0440 mode!

Sorry for reporting bugs here, can't login to Arch's gitlab.

nl6720 commented on 2021-03-30 06:01

@amoka, the lines are processed in order. What if you change it to:

file_permissions=(
["/etc/sudoers.d/"]="0:0:440"
["/etc/sudoers.d"]="0:0:750"
)

amoka commented on 2021-03-29 19:51

file_permissions=(
["/etc/sudoers.d"]="0:0:750"
["/etc/sudoers.d/"]="0:0:440"
)

I have set this in my profiledef.sh. I want all files under sudoers.d to be 0440 mode (and keep the directory 750). So I listed the directory with trailing backslash ("/") as README.profile.rst says, but it changes the mode for the files and the directory itself to 0440 (not as desired - 750 for directory and 0440 for files within that directory).

aciddo commented on 2021-01-16 13:34

Thank you, that worked. I had specified -w /archiso/work but it looks like that was not enough. Retried with mkarchiso -v -w /archiso/work -o /archiso/out /archiso which was successful.

nl6720 commented on 2021-01-16 12:48

The -w option requires a path, e.g.:

mkarchiso -v -w /tmp/archiso-tmp /path/to/profile/

aciddo commented on 2021-01-16 12:33

[mkarchiso] ERROR: Failed to set permissions on 'work/x86_64/airootfs/home/liveuser'. Outside of valid path.

I'm having this issue as well, specifying -w option does not seem to help either. I'm on "ROOT on ZFS" if that plays a role...

Yanni

nl6720 commented on 2020-12-03 08:03

Try to set the working directory explicitly with the -w option.

abumasood commented on 2020-12-03 00:52

There seems to be an issue with 50.1-1 that did not exist in 49-1. Whenever I build the iso, it throws this error and stops the build process:

.
.
.
[mkarchiso] INFO: Done! Packages installed successfully.
[mkarchiso] INFO: Copying /etc/skel/* to user homes...
[mkarchiso] ERROR: Failed to set permissions on 'work/x86_64/airootfs/home/liveuser'. Outside of valid path.

liveuser exists in passwd and shadow. The process builds fine with 49-1. If I remove the liveuser entries from passwd and shadow, the build completes.

Is this a bug or am I missing anything?

Thank you

amoka commented on 2020-11-30 21:00

Thanks for the quick fix @dvzrv. Just tested, works great!